Вплив кризових явищ на систему освіти та виклики в ній – у ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ відбулася міжнародна наукова конференція.

30-31 березня за організації Кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ імені Ференца Ракоці відбудеться міжнародна наукова конференція «Виклики сучасної освіти, зумовлені екстремальними умовами функціонування». Захід організовується в рамках циклу заходів «Дні Ракоці».

Учасників привітав Державний секретар Угорщини з питань національної політики Янош Арпад Потапі.

«Останніми роками неодразово опинялися у кризових ситуацій, полали труднощі як в сфері освіти, так і в повсякденному житті. Але ми, угорці, є нацією, яка здатна вистояти в будь-яких складних ситуаціях. І це твердження особливо характерне для угорців Закарпаття, які перебувають у такому становищі вже майже десять років»,

– сказав він, підкресливши, що угорці Закарпаття активно допомагають переселенцям зі східних, центральних та південних регіонів України. Він також наголосив, що уряд Угорщини вважає надзвичайно важливим питання миру в Україні і неабияк зацікавлений у тому, щоб Україна стала суверенною, сильною та демократичною державою, яка керується принципом верховенства права.

Після вітальних слів, розпочалася дводенна конференція, першим заходом якої стало пленарне засідання.

Спершу з доповіддю «Європейська модель в школах з угорською мовою навчання» виступила директорка Інституту модернізації змісту освіти Національної академії педагогічних наук України Тамара Пушкарьова.

Після цього слово взяла президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос, яка провела лекцію на тему «Вплив кризових ситуацій на систему освіти угорців Закарпаття у 2017-2023 роках та виклики, що постали перед нею». У своєму виступі доповідачка коротко розкрила сутність законодавчого процесу, який розпочався у 2017 році і який вплинув на освіту нацменшин. Крім того, керівниця ВНЗ назвала шляхи виправлення ситуації, що склалася. Друга частина доповіді була присвячена кризі, спричиненій російською агресією, і допомозі, яку керівництво, викладачі та студенти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ надали і продовжують надавати біженцям з внутрішніх регіонів України..

Потім до присутніх звернулася директорка Інституту педагогічних наук Печського університету Аранка Гівеш-Варга, яка охарактеризувала стратегії подолання труднощів, з якими стикаються студенти ромської національності.

У рамках заходу відбулися презентації відомих професорів та аспірантів університетів Угорщини, Польщі, Словаччини, Сербії та Словаччини.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English