Всесвітньо відома філологиня Сюзан Гал прочитала лекцію викладачам та студентам ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ

24 листопада 2023 року знана у всьому світі лінгвістка угорського походження, професорка Чиказького університету Сюзан Гал (Жужа Гал) в режимі онлайн представила студентам та викладачам Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та Паннонського університету лекційний курс «Мовна варіативність та зміни». Захід користувався великою зацікавленістю.

За останні десятиліття дослідження змін у сфері мовної культури та мовного розмаїття зазнали значних трансформацій. За словами професорки лінгвістики та антропології, метою цього курсу є представити нові напрямки у вивченні мовних змін та розмаїття. Ці нові підходи дають змогу краще розуміти причинно-наслідкові закономірності соціокультурних і лінгвістичних змін. Курс охоплював чотири основні теми. У першій частині надається роз’яснення основних понять та охарактеризовано список використаної літератури, а друга частина присвячена практичним аспектам. Теоретичне підґрунтя курсу професорка доповнила прикладами з власних емпіричних досліджень та результатів досліджень інших лінгвістів, які на сьогодні вважаються визнаними класиками, враховуючи особливості різних культурних середовищ: Європи, Північної Америки, а також інших континентів.

Захоплюючий стиль викладання професорки Сюзан Гал, багато ілюстрований матеріал і захоплюючі теми надовго залишаться темою для обговорення всіх учасників. Найяскравішим доказом цього є те, що, незважаючи на різницю в часі, програма тривала до пізнього вечора, активність учасників не згасала. Наприкінці кожної з чотирьох презентацій слухачі мали можливість поставити доповідачеві свої запитання та висловити свої зауваження, що дозволило провести жваву дискусію, завдяки якій захід став більш урочистим.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar