У Приватному закладі “Закарпатський угорський ліцей з угорською мовою навчання” вперше офіційно стартував навчальний рік

Цього року Приватний заклад “Закарпатський угорський ліцей з угорською мовою навчання” вперше відкрив свої двері перед випускниками 9-х та 10-х класів у п’яти населених пунктах краю – Берегові, Виноградові, Пийтерфолві, Великій Доброні та Малих Геївцях – з метою забезпечення можливості подальшого здобуття освіти рідною мовою. Ставши частиною студентського життя, учні можуть не лише отримати атестат про повну загальну середню освіту, а й пройти профільно-технічну підготовку, яка найбільше відповідає їхнім інтересам.

Урочистості з нагоди відкриття навчального року в Закарпатському угорському ліцеї відбулися 16 вересня у Виноградівській римо-католицькій церкві.

Захід розпочався з екуменічного богослужіння. Слово Боже проповідували: священик Виноградівської римо-католицької церкви Маріо Веймраух, настоятель Виноградівської реформатської церкви Лорант Молнар, капелан греко-католицької церкви Августин Сокол.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після спільного виконання національної молитви угорського народу – гімну – з вітальним словом до учнів та вчителів звернулася директорка Закарпатського угорського ліцею з угорською мовою навчання Дора Коврей.

«Для мене велика честь вітати вас сьогодні тут, на першій церемонії відкриття навчального року в Закарпатському угорському ліцеї з угорською мовою навчання. У нашому закладі учні матимуть можливість не лише здобувати нові знання, а й самореалізовуватися, розвивати свої творчі здібності та впевненість у собі, адже ці навички допоможуть їм визначитися з майбутньою професією та сформувати бачення свого життєвого шляху»,

– наголосила вона.

Потім слово взяв очільник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар, який у своєму виступі наголосив, що Угорщина навіть у цій складній ситуації, коли в країні йде війна, простягає руку підтримки задля збереження системи навчання рідною мовою на Закарпатті.

Опісля присутні мали змогу насолодитися фантастичного грою на скрипці оркестру Виноградівської музичної школи ім. Бейли Бартока.

«Той, хто засновує школу чи обирає навчальний заклад для своєї дитини, дивиться в майбутнє. А ті, хто заснував школу з угорською мовою навчання і обирає для своєї дитини такий заклад, сподіваються на світле майбутнє тут, на Закарпатті»,

– зазначив ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Степан Черничко, висловивши вдячність батькам за довіру до новоствореного ліцею.

Після цього студенти Виноградівської філії Закарпатського угорського ліцею продекламували вірш Яноша Бодаша «Ki van jelölve a helyed» («Твоє місце позначене»).

Після складання обітниць Дора Коврей, разом зі своїми заступниками – Тюнде Гіді та Іштваном Надь, –  а також місцевими організаторами урочистостей Аніко Кормочі,  Елеонорою Богаті та Монікою Нібилевич привітали новоспечених студентів з початком навчання у ліцеї.

Програма урочистого відкриття навчального року продовжилася виступом ансамблю «Нangraforgó» («Обертон»).

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У своїй вітальній промові президент ЗУІ Ільдіко Орос процитувала слова з приспіву пісні угорського гурту «ЕДДА» «Álmodtam egy világot» («Наснився мені світ»): «Намріяний світ уві сні мені з’явився/Перед вибором я стою/Дайте знак і увійду в нього/З вірю у серці долатиму виклики, що чекають мене в нім».

«Процитовані мною рядки відображають сьогодення багатьох першокурсників. Адже загальновідомо, що для здійснення своїх мрій необхідно мати непохитну віру. Як казав філософ Людвіг Вітгенштейн: «Віра – фундамент моїх знань». Цей вислів набуває особливого сенсу в умовах нинішніх реалій, адже засновники та студенти цього закладу мріяли про світ, і сьогодні, перебуваючи в Божому домі, кожен з них може з вірою у серці крокувати вперед до втілення цієї мрії»,

– наголосила очільниця ЗВО.

Насамкінець представники історичних Церков попросили Божого благословення на життя і діяльність усіх присутніх.

Церемонія завершилася співом «Szózat», яку вважають неофіційним гімном Угорщини.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English