Здійснення мрій у місті Лева

Уже стало доброю традицією для студентів українського відділення кафедри філології  Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ наприкінці навчального року відвідувати визначні місця України, аби безпосередньо долучитися до неповторної мистецької спадщини.

Цьогоріч метою поїздки став освітній та культурний центр Західної України – шляхетне місто Львів. Місто, яке зачаровує з першого погляду. Кожна вуличка Львова наповнена стародавнім шармом, ароматами кави, духом романтики і архітектурною довершеністю. Кожен його елемент приховує цікаві історії та інтригуючі легенди.

Першого дня викладач кафедри німецької філології Львівського національного університету ім. Івана Франка Оксана Шаряк провела для берегівчан ознайомчу екскурсію центром Львова. Група прямувала вузенькими вуличками і поринула у часи, про які розповідала пані Оксана. Студенти побували в історичній частині міста, першій аптеці Львова, Домініканському соборі (Церкві Пресвятої Євхаристії), затамовували подих, спостерігаючи стародавні фрески у Вірменській церкві, милувалися численними скульптурами, захоплювались вуличними перформансами та майже на кожному кроці робили світлини на згадку. Втомлені, але щасливі поверталися на нічліг – накопичувати енергію для наступного екскурсійного дня.

Наступного дня закарпатських студентів з радісною посмішкою та теплими словами біля історичної будівлі Львівського національного університету імені Івана Франка зустрічали декан філологічного факультету Святослав Михайлович Пилипчук, директор музею ЛНУ ім. І. Франка – Гудима Юрій Володимирович та викладач кафедри прикладного мовознавства –  Оксана Володимирівна Антонів.

Директор музею ЛНУ ім. І. Франка Юрій Гудима провів захоплюючу та інформаційно насичену екскурсію музеєм Львівського національного університету імені Івана Франка. Студенти отримали масу задоволення та позитивного настрою, слухаючи цікаві розповіді пана  Юрія.

На цьому сюрпризи для молоді не закінчилися. Юні філологи змогли побувати в найстарішій українській громадській науковій організації – Науковому товаристві ім. Т. Шевченка, де ще у ХІХ ст. були створені окремі підрозділи для дослідження у різних наукових галузях.

Спеціально для студентів з Берегова у приміщенні товариства змістовну лекцію на тему «Львівський лексикон» провела завідувач відділу української мови Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича, кандидат філологічних наук Наталія Хобзей.

Не можна було оминути майбутнім філологам і музею Івана Франка, де була змога особисто торкнутися речей, серед яких жив і працював відомий українець, почути маловідомі факти біографії митця та його родини.

Львів – місто книгодрукарів, літераторів, перекладачів, сучасної драматургії, освіти та науки, літературних та пісенних фестивалів… Як місто перехрестя культур, Львів дав світові непересічні літературні імена – Леопольд Захер-Мазох, Станіслав Лем, Богдан-Ігор Антонич, Іван Франко, Бруно Шульц, Адам Заґаєвський, Єжи Станіслав Лец, Шимон Шимонович. Як писав А.Заґаєвський, усі вони черпали натхнення і формували свій літературний хист саме у «місті мрій».

 

«Мрії здійснюються» – саме так згадують студенти та викладачі навчально-ознайомчу екскурсію Львовом та висловлюють щиру подяку головному організатору поїздки – викладачеві кафедри філології Єлизаветі Барань, а також керівництву закладу за всебічну підтримку.

Тетяна Вайдич

ст. викл. відділення
української мови та літ.
ЗУІ ім. Ф.Ракоці ІІ

Тут Ви зможете ввести свої зауваження та пропозиції щодо освітніх програм.

Ваш коментар буде оприлюднено після його перегляду адміністратором сайту протягом 3 (трьох) робочих днів. Дякуємо за розуміння!


Ваша адреса електронної пошти не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені.

*

*

*

*

*

*


Заповнивши та надіславши даний відгук я даю згоду Закарпатському угорському інституту імені Ф. Ракоці ІІ на обробку своїх персональних даних у відповідності до вимог Закону України "Про захист персональних даних".

Натиснувши на кнопку "Опублікувати коментар" Ви погоджуєтеся на обробку своїх персональних даних ЗУІ.