ЗУПТ та ЗУІ організували математичний табір «АБАКУС»

З 31 липня по 5 серпня 2023 року Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство у співпраці з кафедрою математики та інформатики Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ організувало математичний табір «АБАКУС».

Організаторкою та координаторкою математичного табору була Юдіт Кулін, яка спільно з іншими організаторами доклала максимум зусиль, аби підготувати насичену програму для дітей. У перший день учасники розділилися на команди, залежно від їхніх математичних знань, відтак утворилося 4 команди, наставниками яких стали студенти 3-го курсу кафедри математики інституту.

Щоранку на жителів табору чекали різноманітні цікаві заняття, спрямовані на розвиток логіки та математичних навичок. У другій половині дня, крім поглиблення математичних знань, учасники табору дізналися багато цікавого про винахідників, які своїми досягненнями зробили вагомий внесок у розвиток математики.

Традиційно до списку винахідників, з діяльністю яких учасники табору ознайомилися, увійшли ті науковці, які цьогоріч відзначали ювілейні дати. Відтак, учасників ознайомили з життям Луї Люм’єра, який помер 75 років тому, з творчістю Семюеля Морзе, який 185 років тому винайшов телеграф, а також провели презентацію, присвячену 120-річчю від дня народження Джона Неймана. Доповідачі намагалися зробити свої виступи якомога цікавішими. Зокрема, з лекції про Джона Неймана присутні дізналися більше про системи числення, а основний акцент лекції про Семюела Морзе стосувався шифрування інформації. Луї Люм’єр асоціюється з розвитком кінематографу та фотографії, і на цьому занятті діти мали змогу власноруч змайстувати з коробок камеру-обскуру, процес складання координувала Агнеш Кулін, яка поміж іншого разом з учасниками табору облаштувала клас, де студенти та викладачі могли ознайомитися з принципом роботи пристрою.

Окрім навчальної програми, учасники табору випробовували свої вміння в настільних та комп’ютерних іграх, займалися спортом, виготовляли намисто та традиційні футболки в техніці батик, а ввечері мали змогу продемонструвати свої танцювальні здібності та переглянути кінофільм.

Найбільше студентам сподобалася екскурсія, під час якої кожна команда повинна була самостійно знайти різні цікаві куточки Ужгорода. За цей час молодь дізналися більше про обласний центр, навчилися працювати в команді та налагоджувати комунікацію, а також дізналися про історію міста, відповідаючи на запитання вікторини.

Наприкінці заходу учасники табору взяли участь у прощальній вечірці, яку організували студенти ЗУІ. Вечір був наповнений спогадами про пережитий тиждень, а також цікавими вправами на розвиток навичок та вмінь. Всі учасники табору отримали досвід, знайшли нових друзів та збагатили свої математичні знання під час перебування в математичному таборі.

Естер Балог, Олександра Палінські
Кафедра математики та інформатики

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar