Пригодницька гра в Фаховому коледжі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ

27 вересня 2023 року за організації Консульства Угорщини у м. Берегове та Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ відбулася пригодницька гра зі знання історії угорського народу, у якій взяли участь учні закарпатських гімназій та ліцеїв.

У пригодницькій грі, що проводилася з метою активізації учнів та залучення їх до творчого процесу, взяли участь 22 команди, кожна з яких складалася з 3 учасників. У рамках вікторини, яка відбулася на базі Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, учасники мали змогу познайомитися з культурною історією Угорщини. До складу команд увійшли учні 9-11 класів з широким колом інтересів до історії, географії, визначних місць та пам’яток Угорщини, з відмінним знанням угорської літератури та мови. Завдяки наполегливій роботі організаторів, загалом 22 команди продемонстрували свої знання з угорської історії.

Перед початком пригодницької гри учасників заходу привітала директорка Фахового коледжу Катерина Шовш, яка висловила радість з того, що у першій пригодницькій грі взяло участь так багато учнів з різних куточків області. Потім слово взяв очільник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар, який зачитав вітальний лист від Генерального консула Угорщини в Ужгороді Йожефа Бачкаі, котрий жалкує, що не зміг бути присутнім на сьогоднішньому заході. У своєму виступі Іштван Дєбнар звернув увагу на те, що культура, література, музика і живопис здатні об’єднувати народи і нації, які проживають на Закарпатті. Крім того, він зазначив, що уряд Угорщини робить все можливе задля забезпечення здобуття освіти на Закарпатті, починаючи з дитячого садочка до вищого навчального закладу, рідною мовою, а також активно працює над збереженням культурної самобутності угорської громади Закарпаття. Насамкінець високопосадовець побажав учасникам удачі. Опісля ректор ЗУІ Степан Черничко побажав учасникам вдалих змагань, цікавих ігор, пригод та нових вражень.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після вітальних промов розпочалися справжні баталії. Під час вікторини, яка тривала впродовж дня, учасники повинні були відповісти на такі питання, як, наприклад, зі скількома країнами межує Угорщина або про кількість арадських мучеників. Поки 22 команди змагалися між собою, організатори розважали глядачів різноманітними конкурсами. 

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наприкінці заходу відбулося оголошення остаточних результатів та нагородження команд заслуженими грамотами та призами. Перше місце у пригодницькій грі зі знання історії угорського народу посіла команда “Стріли угорців” Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, друге місце – команда “Доброньські вирощувачі паприки” Великодоброньського реформатського ліцею, а третє місце – команда “Завойовники Батьківщини” Берегівського ліцею імені Лайоша Кошута.

Кожен учасник закладу отримав на згадку пам’ятну грамоту, диплом та кружку. Окрім того, кожна школа отримала набір DVD-дисків та книжок. А ще присутні мали змогу взяти участь в аукціоні, де свої ставки робили жетонами, які вдалося зібрати під час конкурсу. Головним призом конкурсу стала дводенна поїздка до Будапешту, спонсором якої виступило Міністерство закордонних справ Угорщини. Команда, що посіла друге місце, отримала грошовий приз у розмірі 3000 гривень, а третє місце – 1500 гривень. Крім того, команди виграли низку інших подарункових наборів.

Окрім пригодницької гри, консульство Угорщини в Берегові надало можливість учасникам вікторини ознайомитися з роботами пересувної виставки, організованої Міністерством зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, яка розповідає про життя революціонера, національного героя Угорщини та найвідомішої постаті угорської поезії – Шандора Петефі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Висловлюємо подяку всім, хто долучився до організації та проведення пригодницької гри. Разом організатори, учасники, вболівальники та аудиторія зробили свій внесок в успіх заходу. Вітаємо переможців та призерів!

Сантов Дьердьі

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar