ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ взяло участь у святкування дня народження князя Ференца Ракоці ІІ

24 березня у словацькому селі Борша відбулися урочистості до дня народження князя Ференца Ракоці ІІ.

У грандіозному заході взяли участь понад сто осіб із Закарпаття, серед яких представники громадської організації «Про Культура Субкарпатіка», Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ та гімназії імені Каталін П. Франгепан.

Урочистості відбулися в замку Ракоці, який був повністю відреставрований як пам’ятка архітектури у 2022 році. Подібно до минулорічної масштабної події, захід зібрав велику кількість відвідувачів і цього року.

У рамках програми пасажирі паломницького потяга прибули на залізничну станцію села Борша, до якої долучилася і закарпатська делегація, звідки вирушили до замку Ракоці.

На церемонії відкриття заходу Державний міністр з питань релігійних та етнічних відносин Офісу прем’єр-міністра Угорщини Міклош Солтеш наголосив, що Ракоці до сьогоднішнього дня є прикладом поваги та любові до нації.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

За його словами, варто та важливо шукати можливості для створення союзів та налагодження співпраці з народами Карпатського басейну. Держсекретар зауважив:

«Народи, що проживають на території Карпатського басейну, пов’язані один з одним, як у минулому поколінні, так і зараз, і саме тому примирення між ними є дуже важливим. Це регіон, який кожен може розраховувати тільки на себе, однак якщо між народами пануватиме мир, то інтриги могутніх держав вдасться уникнути».

Міклош Солтеш додав:

«Зараз найбільшою цінністю у світі є мир і важливо, аби народи, які нас населяють його, жили в мирі та співдружності».

Після церемонії відкриття учасники заходу поклали вінки до погруддя Ференца Ракоці ІІ. Урочистості продовжилися концертами. Присутні також мали можливість оглянути виставку в замку.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Організацію поїздки закарпатської делегації забезпечила організація «Про Культура Субкарпатіка».

За матеріалом порталу «Kárpátalja.ma»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English