«Спільний Адвент» – У Берегові засяла друга свічка на адвентському вінку

У другу неділю Адвенту спільна церемонія запалення свічки в центрі міста відбулася за організації Берегівської римо-католицької парафії та Берегівської міської ради.

За багато років захід перетворився на справжню традицію, який для мешканців міста став однією з найулюбленіших подій напередодні Різдва, адже особливого значення у періоді очікування народження Спасителя набуває можливість спільно підготуватися до свята, незалежно від конфесійної приналежності. У церемонії запалення свічок беруть участь представники всіх трьох історичних конфесій та їхні прихожани. Недільна програма збирає навколо адвентського вінка чимало людей, а все тому, що учасники заходу відчувають, що, попри війну та великий потік еміграції, у місті залишила чимало мешканців, у серцях яких живе Бог і для яких особливого сенсу набувають поняття єдності, родини, а також період очікування.

У заході взяв участь і міський голова Золтан Бабяк, який перед публікою виголосив вітальну промову. Насамперед очільник Берегова висловив щиру подяку всім, хто впродовж усього року активно допомагав місту вижити та розвиватися, особливо солдатам, які боронять нашу країну на фронті.

«Що нас із солдатами об’єднує, так це надія. Надія на те, що війна не супроводжуватиметься новими людськими жертвами. Надія на те, що ми знову побачимо наших близьких у доброму фізичному і духовному стані. Надія на те, що наша доля зміниться на краще. Надія на те, що Бог почує наші спільні молитви»,

– наголосив міський голова.

Опісля цього, представники історичних конфесій попросили Божого благословення на життя усіх присутніх.

Спершу слова Божої розради доніс до присутніх Берегівський римо-католицький парафіяльний священник Янош Молнар. Цитуючи Святе Письмо, він зачитав Господнє звернення, в якому Господь обіцяє своєму народові, що не залишить його і буде піклуватися про нього. Церковний служитель наголосив, що наші вчинки мають важливе значення в контексті Божого милосердя, адже завдяки їм ми знаходимо правильний шлях до порятунку. Саме через вчинки дозволяють нам наблизитися до Творця.

Потім до присутніх звернувся старший священник Берегівської реформатської парафії Ференц Тарацкезі:

«Світлом правдивим був Той, Хто просвічує кожну людину, що приходить на світ»,

– розпочав свою промову настоятель, процитувавши уривок зі Святого Письма, додаючи, що «перебуваючи у темряві, у гріху, ми не бачимо ані Бога, ані іншої людини, у темряві ми кривдимо наших ближніх, тому світло у цьому контексті набуває особливого значення. Зараз, у час Адвенту, ми всі прагнемо до того, аби наш життєвий шлях був наповнений світлом, аби побачити, що у світі є не лише ми, а й інші люди».

Зі зворушливими думками виступив настоятель греко-католицької церкви Саболч Віраг. Він розповів історію про десятьох прокажених, з яких лише один подякував Господу за своє зцілення. Проте Бог зрадів і тому, що хоч один з десяти зумів висловити свою вдячність.

«Так само і сьогодні Бог тішиться нами і посилає нам свого Сина Єдинородного знову і знову. Тож будьмо вдячні і своїми добрими справами вистелімо ясла соломою, прикрасьмо ясла, а якщо дозволяє нам внутрішній стан, візьмімо маленького Ісуса додому, впустімо Його у свій дім і живімо з Ним, щоб щодня ставати кращими за самих себе»,

– заохотив він присутніх..

Потім настав кульмінаційний і найбільш зворушливий момент вечора: на адвентському вінку засяяли дві свічки, які запалили Янош Молнар і Золтан Бабяк під чарівну гру скрипачки Віталії Роспутнюк.

Захід продовжився культурною програмою. Спів хору Берегівської школи мистецтв імені Золтана Кодаля підсилив святкову атмосферу заходу. Хор виконав «Коляду» Ольги Токар, потім прозвучали угорські різдвяні колядки, а на завершення всі заспівали «Тиху ніч» Франца Ксавера Грубера українською та угорською мовами..

Наступної неділі, 17 грудня, програму церемонії запалення третьої свічки організовує Берегівська греко-католицька парафія та Товариство угорської культури Закарпаття.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar