Стежками Андраші, Келчеї та Петефі через призму історії 200-річної давнини – У ЗУІ відбулися наукові дискусії

Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ у рамках співпраці з Благодійним фондом «ГЕНІУС» організував наукові дискусії. Захід під назвою «Стежками Андраші, Келчеї та Петефі через призму історії 200-річної давнини» відбувся у ЗУІ 11 травня.

Присутніх привітала організаторка заходу, доцент ЗУІ, директора благодійного фонду “Геніус” Наталія Вароді.

Першим гостей привітав ректор ЗУІ Степан Черничко. У своєму виступі він згадав видатних літературних та історичних діячів, про діяльність яких учасники дискутуватимуть у другій половині дня, а також звернув увагу присутніх на те, наскільки дебати та можливість вільно висловлювати своє поглядів є важливою формою обміну думками.

«Побачити табличку на коридорах інституту з написом «Укриття» – не новизна, а реалії сьогодення. Нинішній захід проходить у бібліотеці, яка теж може стати прихистком для всіх, хто сюди завітає»,

– зауважив голова Національної наукової студентської ради (НСР) Тамаш Вейсбург.

У своїй вітальній промові професор Дебреценського університету Андраш Явор поділився досвідом співпраці з ЗУІ та НСР. А очільник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар нагадав, що угорський уряд завжди радо долучиться до реалізації будь-якого значущого проєкту.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після вітальних промов прозвучала низка доповідей. Спершу співробітниця Фонду «ҐУЛАҐ» Емьоке Ковач прочитала лекцію на тему «Майбутні покоління братимуть з нього приклад – життєвий шлях Дьюли Андраші». Потім слово взяв викладач кафедри історії культури Університету ім. Лоранда Етвеша Чаба Дь. Кіш, який виступив з доповіддю на тему «Гімн Кельцеї через призму центральноєвропейської культури». Після цього викладач кафедри історії угорської літератури в 18-19 століттях Університету ім. Лоранда Етвеша Габор Вадерна ознайомив присутніх з історією написання Гімну, якому цьогоріч виповнюється 200 років. Заступник генерального директора Літературного музею імені Петефі Жужа Калла розкрила особистість Петефі. А професор Варшавського університету Золтан Неймет розповів про поетичні твори Шандора Петефі, написані після 1989 року.

У другій половині дня директор Науково-дослідного центру ім. Іштвана Фодора Степан Коложварі розповів про основні цілі та досягнення Центру. Потім з доповіддю виступила керівниця Науково-дослідний центр імені Антала Годинки Корнелія Гіреш-Ласлов, яка представила наукові досягнення Центру за останні два десятиліття. Директорка Науково-дослідний центр імені Тіводора Легоцькі Єливавета Молнар Д. ознайомила присутніх з діяльністю та результатами роботи дослідницького центру. А директорка Благодійного фонду «ГЕНІУС» Наталія Вароді наголосила на важливості підтримки талантів у галузі вищої освіти.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English