У Фаховому коледжі вшанували пам’ять жертв політичних репресій

10 травня 2023 року Благодійний фонд «ГЕНІУС» спільно із Закарпатським угорським інститутом ім. Ференца Ракоці ІІ організував нестандартний урок історії з нагоди 70-ї річниці повернення в’язнів з радянського полону до Угорщини. Захід відбувся на базі Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, у Берегівському центрі підтримки талантів Благодійного фонду «ГЕНІУС», у якому мали змогу взяти участь усі охочі.

У програмі «Нотатки з минулого – нестандартний урок історії угорських вязнів ҐУЛАҐу» у режимі онлайн-конференції взяла участь голова Фонду «ҐУЛАҐ» Йолан Надьней Пінтер та історик і керівник програми «Рік пам’яті ҐУЛАҐу» д-р Емьоке Ковач, яка знайшла можливість приїхати на захід особисто.

У другій частині заходу відбулася лекція Емьоке Ковача, яка, серед іншого, є дослідником питань Балатону, на тему: «Краплинка моря нашої Батьківщини…».

Жахіття ҐУЛАҐу торкнулися й родину Йолани Надьней Пінтер. На її долю, як дитини батьків, що пройшли ад концтабору, через погляди комуністичної влади випало чимало випробувань. Батьки п. Пінтер, як політичні в’язні, провели майже десять років у численних таборах ҐУЛАҐу далеко в Сибіру, і це наклало свій відбиток на подальше життя родини. Йолана активно долучився до процесу створення Фонду «ҐУЛАҐ» після повалення радянського режиму та була причетна до відкриття першого у світі меморіалу, встановленого в Будапешті в знак вшанування пам’яті жертв політичних репресій. Після смерті батьків стала керувати Фондом. Ведучи активну транскордонну діяльність, очільниця організації поклала собі за мету розповсюдити сумні історії політв’язнів серед молодого покоління, аби ті зробили висновки з огляду на майбутнє.

Науково-дослідний центр імені Тіводора Легоцькі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ вже понад два десятиліття займається вивченням доль закарпатських людей, які пережили ҐУЛАҐ, та оприлюднює результати своїх досліджень на міжнародних конференціях та в різноманітних публікаціях. Адже одним із засобів зцілення душевних ран минулого є представлення людських доль, які є прикладом для наслідування.

Емьоке Ковач не забуває, плекає і передає історії сотень тисяч угорських жертв, яких часто забирали прямісінько з вулиць на так звану «маленьку роботу» і які зазнали страшних страждань у таборах ҐУЛАҐу в Радянському Союзі. Розробляє шкільні матеріали, організовує покази фільмів, випускає DVD-диски для учнів шкіл та влаштовує виставки, присвячені роковинам ҐУЛАҐу. І в той самий час, публікуючи наукові праці, книжки, проводячи лекції, виступаючи на телебаченні та радіо, розповідає про цікавинки справжнього скарбу угорського народу – озера Балатон.

З вітальними промовами на заході виступили: очільник Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар та директорка Фахового коледжу Катерина Шовш.

Захід відбувся за підтримки Міністерства інновацій у сфері культури та Національної програми підтримки талантів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наталія Вароді,
директор Благодійного фонду «ГЕНІУС»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar