Свято та меморіальна конференція присвячена Іштвану Ковтюку в інституті Ракоці

Філологічний кампус Закарпатського Угорського Інституту імені Ференца Ракоці назвали іменем Іштвана Ковтюка, колишнього керівника Кафедри Угорської Філології.

Присутніх привітала др. Ільдіко Орос, президент ЗУІ.

«Сьогодні інститут висловлює подяку дядьку Пішто за те, що колись заснував Кафедру Філології. Приніс свій дух і якість»,

– сказала.

Степан Черничко, ректор ЗУІ згадав особисті переживання, пов’язані з Іштваном Ковтюком. Наголосив, що протягом років зміг вчитися у колишнього викладача.

«Сьогодні в нас подвійне свято. І офіційне, і особисте. Всі присутні в певному періоді свого життя мабуть працювали з Іштваном Ковтюком. Ми розвивалися під його крилом,

– розповіла Аніко Берегсасі, керівник Кафедри Філології. Додала, що Кафедра Філології залишається вірною людині, чиє ім’я надалі носитиме, і поширюватиме його ідеї.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Вера Ковтюк, вдова Іштвана Ковтюка зворушливо подякувала за те, що Кампус закладу назвали іменем колишнього викладача.

«Він був глибоко гуманною людиною. Дуже зрадів, коли керівництво інституту попросило його, щоб своїм знанням сприяв продуктивній праці»,

– згадувала.

Після привітань біле полотно з іменної таблички Філологічного кампусу урочисто зняла Вера Ковтюк, др. Ільдіко Орос та Степан Черничко.

Після святкового відкриття іменної таблички відбулася передача бібліотеки-спадку Іштвана Ковтюка. Доцент Кафедри Філології Вільмош Газдаг у вітанні наголосив, що спектр діяльності дядька Пішто був широким. Серед його спадщини можна знайти художню літературу, а також книги різних тем, таких як лінгвістика, історія культури, фізика, біологія.

«Ця бібліотека є цінним джерелом не тільки для Кафедри Філології, а й для всього інституту»,

– додав.

Після цього Вера Ковтюк урочисто передала документ дарування бібліотеки Аніко Берегсасі, а також Ібої Самборовскіне Надь, директору Бібліотеки ЗУІ імені Яноша Апацаї Чере, так як книги бібліотеки-спадку  потрапили до каталогу бібліотеки інституту. Вкінці вдова Іштвана Ковтюка оголосила заснування стипендіального фонду для закладу.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

В другій половині дня розпочалася меморіальна конференція в пам’ять Іштвана Ковтюка. Присутні спочатку послухали виступ Андраша Золтана  під назвою Етимології Іштвана Ковтюка у світлі нового угорського етимологічного словника.

Після цього Ержейбет Барань, Аніко Берегсасі  та Вільмош Газдаг представили аудиторії   діяльність Іштвана Ковтюка та його  неабияку роль з закарпатському угорському науковому житті та піклуванні про рідну мову.

Темою виступу Каталіни Дудіч Лакатош та Пейтера Товт була – Іштван Ковтюк та угорські діалекти. Ласло Чордаш висловив свої думки під назвою Професійна свідомість і артистизм (Роздуми про Іштвана Ковтюка перекладача художніх творів). На завершення конференції про звя’зок Іштвана Ковтюка з угорським фольклорем розповіла Маргіт Кейс і Борнобаш Кейс.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English