У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ відбулася IV міжнародна економічна конференція

26-27 березня в рамках серії заходів «Дні Ракоці» за організації кафедри обліку і аудиту Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та Національного інституту стратегічних досліджень відбулася міжнародна наукова конференція «Цифрова економіка та сталий розвиток: новітні тенденції у фінансах, обліку, менеджменті, соціальних та поведінкових науках».

На початку заходу викладачки Берегівської школи мистецтв імені Золтана Кодаля Рудюк Руслана та Росоха Марія виконали твір Ференца Ліста «Rákóczi-induló» («Марш Ракоці»).

Потім з вітальним словом до присутніх звернувся ректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Степан Черничко.

«Більшість людей думають, що організація наукової конференції – cправа нескладна, однак це зовсім не так. Заклади, на базі яких не проводяться повноцінні дослідження, а наукові досягнення мають не дооцінене значення, навряд чи здатні провести наукову конференцію на належному рівні. Наш інститут заснований відносно недавно, але за останні три роки 21 наш співробітник завдяки своїм зусиллям здобув науковий ступінь кандидата та доктора наук, 34 стали доцентами, а 4 змогли отримати вчене звання професора. Відтак можемо з упевненістю сказати, що нам до снаги організовувати та проводити наукові конференції»

– наголосив він.

У своїй промові голова НІСД Єнев Сас, насамперед, висловив подяку керівництву ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ за багаторічну плідну співпрацю. Висловив радість з того, що конференція проходить саме у навчальному закладі, зазначивши, що «…мужня позиція, яку Ви проявляєте тут, додає нам усім сміливості».

«Бог не залишається осторонь доброї справи. Такий вислів можна прочитати латинською мовою на прапорі Ференца Ракоці ІІ. Те, що ми тут зібралися, що в нашому закладі активно ведеться економічна та фінансова освіта, – це все заслуга Божа»,

– зазначила у своїй вітальній промові президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після церемонії відкриття відбулися пленарні засідання. Першим свою доповідь на тему «Дипломатія та зовнішньоекономічні відносини» представив генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі. Потім слово взяли заслужений економіст України, професор, доктор економічних наук, викладачка Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця Наталія Внукова, яка представила свою доповідь на тему «Сучасні тенденції розвитку міжнародних стандартів FATF для забезпечення сталого розвитку». Науковий співробітник НІСД, декан факультету економіки та соціальних наук Християнського університету «Партіум» д-р Ференц Сіладі представив результати тематичних досліджень, проведених у північно-західних повітах Румунії. Насамкінець, заслужений діяч сільського господарства України, викладачка Національного університету біоресурсів і природокористування України, професор Наталія Вдовенко виступила з доповіддю на тему «Обліково-аналітичне забезпечення рибогосподарських підприємств в галузі аквакультури в умовах цифровізації економіки».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У другій половині дня відбулися секційні засідання, де учасники мали змогу поділитися своїм досвідом та результатами досліджень у 5 тематичних секціях – «Цифрова економіка та сталий розвиток», «Перспективи розвитку системи бухгалтерського обліку, оподаткування, аналізу та аудиту», «Цифрові трансформації у фінансах», «Інноваційний менеджмент та маркетинг в умовах економічних викликів», «Соціальні та поведінкові науки в умовах економічних трансформацій». Мовами сесій стали угорська, українська та англійська. Обговорення відбулися в очному та онлайн форматах.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наступного дня конференції учасники взяли участь у пізнавальній екскурсії Береговом.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English