У ЗУІ вручили дипломи

28 червня в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ відбулася церемонія вручення дипломі. Захід відбувся у Берегівській реформатській церкві. Цього року свої дипломи за освітнім рівнем «бакалавр» отримали 160 студентів та 60 – за освітнім ступенем «магістр». 2 студенти отримали дипломи бакалавра з відзнакою, а  6 – магістра.

Подібно до попередніх років, захід розпочався з підняття історичних прапорів, опісля цього присутніх привітав настоятель Берегівської реформатської церковної громади Ференц Таракезі. Потім прозвучали національна молитва та гімн інституту. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв воєнного конфлікту та співробітників інституту, які нещодавно відійшли у вічність.

Ректор ЗУІ Степан Черничко у своїй промові, присвяченій підсумкам навчального року, зазначив, що в минулому навчальному році приймальна комісія зареєструвала 1500 заяв від абітурієнтів, 592 з яких були зараховані до навчального закладу. За його словами, такої кількості абітурієнтів, як у цьому навчальному році, в історії інституту ще ніколи не було. Станом на жовтень 2022 року, у навчальному закладі загалом навчалося 1296 студентів на бакалаврських та магістерських програмах.

«Окрім суспільно-політичної ситуації, збільшення кількості студентів також пов’язане з тим, що в минулому навчальному році ми запустили сім нових освітніх програм»

– наголосив він.

Ректор наголосив, що у вересні минулого року тодішній міністр освіти України Сергій Шкарлет та голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита вручили керівництву закладу Почесну грамоту Міністерства освіти і науки України за внесок у розвиток вищої освіти в Україні та гуманітарну діяльність з розміщення та надання допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Черничко додав, що освітня система ЗУІ перетворилася на справжню мережу навчальних закладів – при інституті функціонують дитячі садки та початкові школи на базі гімназії ім. Каталін П. Франгепан, професійно-технічні навчальні заклади на базі Центру професійно-технічної освіти ім. Егана Еде, а також інститут має розгалужену систему закладів народної творчості, що функціонує у 70 населених пунктах краю завдяки Угорській школі народної творчості «Туліпан Танода».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

«Все перелічене вище свідчить про те, що за плечима – успішний навчальний рік. Але найбільшим досягненням є те, що, попри труднощі та обставини, нам вдалося зберегти більшу частину викладацького складу та персоналу, здійснити набір та утримати студентів, і все це сприяло тому, що ЗУІ увійшов до числа тих небагатьох вищих навчальних закладів в Україні, які протягом минулого навчального року проводила заняття в офлайн форматі»,

– підкреслив він.

Депутат парламенту Угорщини Шандор Ковач у своєму вітальному слові торкнувся теми віри, відповідальності та боротьби за майбутнє.

Потім від імені студентів-випускників слова подяки висловив студент угорського відділення Крістіан Вароді. Після цього студенти виголосили обітниці, які зачитала випускниця угорського відділення Бернадетт Біро.

Після цього відбулося урочисте вручення дипломів, яке провели президент ЗУІ Ілдіко Орос та ректор Степан Черничко, потім пролунав гімн студента.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

«Сьогодні день – святковий для нашого інстуту. Це свято, коли минуле переплітається з майбутнім»,

– сказала Ільдіко Орос, висловлюючи сподівання, що випускникам закладу вдалося знайти своє покликання, завдяки якому вони зможуть знайти себе в житті.

Наприкінці заходу представники історичних церков попросили Божого благословення на життя всіх присутніх. Захід завершився співом другого неофіційного гімну сучасної України – «Заклик» (Szózat).

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English