Вірш на площі! – Як у Берегові поезія лунала

Після трьох років проведення поетичних заходів у форматі онлайн, «Про Культура Субкарпатіка» вирішила провести зібрання у звичному форматі, без ковідних обмежень, аби відчути справжню феєрію від спільного декламування віршів.

Щороку у День поезії на головній площі Берегова лунають поетичні твори митців, які відзначають свій ювілей. У 2020 та 2021 роках захід скасували через пандемію коронавірусу, а у 2022 році – через війну в Україні. Цьогоріч організатори вирішили відновити стару добру традицію та організувала захід в атріумі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.Військовий конфлікт триває понад рік, тож господарі заходу вирішили, що найактуальніше буде зачитати вірш Шандора Петефі «Nem megyek én innen sehova».

На початку заходу викладачка народного співу Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» Маріанна Чакань виконала вірш Шандора Петефі «Elvándorol a madár».

Потім присутніх вітала керівниця «Про Культура Субкарпатіка» Маріанна Паллагі, яка у своїй промові зазначила, що спільне декламування віршів на головній площі Берегова востаннє відбувалося у 2019 році, а подальші роки –  захід довелося провести в форматі онлайн через спалах коронавірусу та війну, однак у цьогоріч у цей святковий день молодь разом з представниками старшого покоління має змогу поринути у світ поезії знову.

«У 1990-х роках в Батьові та Великих Берегах був проведений перший конкурс читців поезії в рамках циклу заходів, приурочених до Дня угорської поезії. Ініціативу підтримала й «Про Культура Субкарпатіка», розповсюдивши її на все Закарпаття задля того, аби твори великих митців угорської літератури звучали не лише в школах, але й посеред людей, на площах населених пунктів»,

– розповіла президент ЗУІ ім. Ракоці ІІ та громадської організації Ільдіко Орос.

Опісля вітальних промов Маріанна Чакань виконала покладений на музику вірш Шандора Петефі «Nem megyek én innen sehova»..

Потім настав довгоочікуваний момент, момент, якого чекали всі присутні – спільне декламування вірша. Обраний для заходу вірш продекламувала викладачка кафедри філології ЗУІ Дора Монуш, а потім цей самий поетичний твір прозвучав у виконанні всіх присутніх. Після декламування молоде та старше покоління заспівали разом музичну версію вірша під супроводом Маріанни Чакань.

Подібно до попередніх років, наприкінці дня всі охочі мали змогу поставити свій підпис на портреті Петефі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English