Внесок Закарпатського угорського інституту в бюджетну стабільність Берегівської міської ТГ

Роль Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ на регіональному рівні не обмежується виконанням освітніх, культурних та соціальних функцій, адже він і в економічному плані відіграє важливу бюджетоутворюючу функцію через сплату податків і зборів у бюджет Берегівської міської територіальної громади (МТГ). Окрім цього інститут надає стипендіальне забезпечення студентам, створює робочі місця та працівників забезпечує заробітною платою.

За останні 5 років сума сплачених Інститутом у загальнодержавний та місцевий бюджети податків і зборів з-року-в-рік зросла в середньому на 17,6% і в цілому склала 273,7 млн. грн. Інститут, як один з найбільших платників податків, відіграє важливу роль у наповненні місцевого бюджету. За цей п’ятирічний період сплачені інститутом податки забезпечували 12% усіх податкових доходів місцевого бюджету. Сплачений інститутом податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) складає 18% доходів місцевого бюджету з даного виду податку, що підтверджує вагому бюджетоформуючу роль Інституту в Берегівській громаді.

У загальній сумі сплачених Інститутом податків і зборів найбільша частка припадає на ПДФО (46%) та єдиний соціальний внесок (47%). Останній в повній мірі направляється в загальнодержавний бюджет і не залишається на місці. В той же час, 60% ПДФО осідає на місцях. Перераховані суми цього податку складають 91,4% усіх сплачених Інститутом обов’язкових платежів в бюджет Берегівської МТГ. Розподіл сплачених Інститутом податків і зборів за рівнями бюджету представлено на рисунку.

Рис. Розподіл сплачених Закарпатським угорським інститутом податків і зборів за рівнями бюджету у 2018-2022 роках

Інститут, як освітній заклад, відповідно до своєї місії, вважає за необхідне, акцентувати увагу на підтримці освітніх закладів за рахунок сплачених ним податків і зборів. Перераховані закладом обов’язкові платежі дозволили профінансувати у 2020 році видатки на утримання дошкільних закладів на 62%. Внаслідок створення Берегівської МТГ бюджетні видатки суттєво зросли, за рахунок приєднання нових утримуваних закладів. Однак і наразі сплачені Інститутом податки і збори дозволяють профінансувати роботу цих закладів на 34%.

Варто зазначити, що сплачені закладом обов’язкові платежі здійснюють вагомий вплив на фінансування місцевих дошкільних  та інших закладів освіти. Очевидно, що функціонування Інституту як центру забезпечення підготовки якісних педагогічних та професійних кадрів, як культурного центру не вичерпується і здійснює важливий соціально-економічний вплив на розвиток економіки громади. В даному випадку, Закарпатський угорський інститут, як найбільший платник податку Берегівської МТГ, своєю діяльністю долучається до наповнення загальнодержавного бюджету, що в такий складний час, є важливим для забезпечення бюджетної стабільності держави.

 

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English