Підвищення кваліфікації у Гандбольних пунтках талантів «Генуіс» для інструкторів

У нашій області гандбол має давню історію, яка бере свій початок з 70-80-х років, коли на перший план вийшла фізична виховання. В районі Берегова вже тоді працювали: спортивний майданчик, два стадіони та ДЮСШ. Футбольна команда київського «Динамо», жіноча гандбольна команда багаторазового переможця БЕК (Кубків Європи) «Спартака» та жіноча команда з художньої гімнастики часто проводили тренування у спортзалі на Берегові. Саме тут була заснована і розпочала тренуватися жіноча гандбольна команда під керівництвом головного тренера Йожефа Зупко, яка також вийшла у вищу лігу.

Члени збірної з гандболу вже виступали у вищій лізі Радянського Союзу наприкінці 1970-х років. Берегівські жіночі гандбольні команди («Спартак», «Колос», «Бактянка») були неодноразовими чемпіонами країни і золотими призерами сільськогосподарських спортивних товариств Радянського Союзу, їх гравці також входили до збірної СРСР. Гандбол розвивався на високому рівні. Тренери Йожеф Зупко, Володимир Лукич, Анатолій Ромодан, Борис Гебеш підготували багатьох відомих гандболістів. Йожеф Зупко, тренер Берегівської спортивної школи, першим почав розвивати жіночий гандбол на Закарпатті. Однак після зміни влади фінансові проблеми ускладнили розвиток спортивних споруд. Наприкінці 1990-х років на спорт ставало все менше грошей, і споруди почали занепадати.

Щоб зберегти гандбол, Благодійний фонд «ГЕНІУС» з 2014 року щорічно організовує Турнір з гандболу пам’яті Йожефа Зупко, в якому беруть участь приблизно 50-100 студентів. Влітку 2022 року з метою подальшого розгляду меморіального турніру Благодійний фонд «Геніус» розом із Закарпатським угорським інститутом ім. Ференца Ракоці ІІ та з Центром спортивної академії Угорської асоціації гандболу на Закарпатті створили Гандбольні пункти підтримків талантів.

Метою програми є охоплення, допомога та розвиток талановитих дітей у дусі рівних можливостей, популяризація гандболу в школах Закарпаття, пошук талановитих юних гандболістів, забезпечення можливості змагатися та повернення колишньої репутації. гандболу в нашій області. Нашим фінансовим і професійним підтримкою в цьому є Угорська гандбольна асоціація.

Під час навчання діючих тренерів (4-5 березня 2023 р.) свій професійний досвід та знання інструкторам Закарпатських гандбольних талантів передадуть наступні фахівці та тренери-майстри.: керівник Тренувального центру Угорської асоціації гандболу,  головний тренер Європейської федерації гандболу (EHF) Ласло Горват; Варга Йожеф професійний директор Гайдунанашського спортивного клубу. Мартинович Ференц, тренер з фітнесу гандбольного клубу Кішвардо (KKC).; Єнеі Томаш тренер Гайдунанашського спортивного клубу.

Урочисте відкриття відбувся 4 березня своєю присутністю  привітав офіційне відкриття: Резеш Карло – голова Берегівської районної ради; Доктор Орос Ільдіко призидентка Закарпатського угорського інститут ім. Ференца Ракоці ІІ, голова комітету у справах освіти, науки, культури, церкви, молоді, спорту, національних меншин та інформації Закарпатської обласної ради; Професор доктор Черничко Степан ректор Закарпатського угорського інститут ім. Ференца Ракоці ІІ.

Брав участь у практичних заняттях тренінгу Великоберезький гандбольний пунтк a У8-9, а також Берегівська гандбольний пункт №1 (Ліцей ім. Кошута Лойоша) У10-11 та У12-13 вікова категорія.

У період з 25 серпня по 18 вересня 2022 року 861 захоплена молодь, яка бажала займатися гандболом, подала свої заявки до Гандбольних пунктів талантів. Після закінчення терміну подачі заявок групи були розбиті, а потім відбулося перше навчання інструкторів  з 10 жовтня 2022 року в 3 регіонах,  роботи розпочалися  у 15 Центрах гандбольного таланту з 832 учнями у 7 вікових групах, 45 групах та 21 вчителем фізкультури.

Після початку навчання надійшли додаткові заявки, які свідчать про те, що охочі ще є. Щоб не відмовити жодній молодій людині, яка хоче займатися гандболом, ми приймали заявки. Таким чином, кількість зареєстрованих студентів зросла до 910.

Регіональні керівники:

Мароморош-Угоча – Боргато Сілвія директор Тисобикеньської гімназії та фізичний вихователь (szilviaborgato@gmail.com).

Берегвідейкі – Косоні Каталін фізичний вихователь Берегівської гімназії ім. Ганни Горвата (katica28112009@gmail.com).

Унгвідейкі – Саньі-Сабов Янош фізичний вихователь Великодобронського ліцею (szanyiszabojancsi@gmail.com).

Річні заняття за віковими групами

Вікова категорія Клас Кількість тренування/навчальний рік Тренування/хвилин
У8-9 3-4 48 60
У10-11 5-6 96 90
У12-13 7-8 100 90
У14 9 110 90
У15 10 125 90
У16 11 125 90
У17+ Фаховий коледж 125 90

Ефективності навчання підвищило те, що завдяки Асоціації гандболу Угорщини 9 листопада 2022 року всі Гандбольні Пунтки Підтримків Талантів отримали пакет з м’ячем. Всього було роздано 383 м’ячів: 90 парафінових, 110шт. 0-ий, 119шт. 1-ий і 64шт. 2-ий.

Через складні умови руху, часті повітряні нальоти та перебої з електропостачанням для викладачів важко проводити заняття, однак, потрібно багато зусиль, волі, ентузіазму та мотивації студентів – незважаючи на складні інфраструктурні умови, програма успішна.

Таким чином, з грудня 2022 року робота проходитиме у 14 Гандбольних пунктах . На даний час 17 вчителів фізичної культури займаються з 552 учнями в 7 вікових групах, 35 групах.

Навчальний рік триває з жовтня по квітень. До 31 січня 2023 року проведено 1118 год. Зайняття  відбуваються щотижня в кожному районі, згідно з графіком, наданим координаторами.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У січні 2023 року виникла потреба розширити ще один центр талантів, тому за координації Ісака Анатолія було створено ще один Гандбольний пункт в Чепі, де зараз ведуться переговори щодо початку занять.

Після уроків у квітні розпочнуться обласні змагання, в рамках яких у 3 областях буде проведено 3 чемпіонати області:

  1. Мароморош-Угоча змагання  – 21 квітня 2023 року у Чорнотисівському ліцеї
  2. Унгвідейкі змагання – 22 квітня 2023 року у Великодобронському ліцеї
  3. Берегвідейкі змагання – 23 квітня 2023 року, у Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ.

Учасники обласних першостей змагатимуться 13 травня 2023 року на Х Ювілейному гандбольному турнірі пам’яті Йожефа Зупко, організований Благодійним фондом  «ГЕНІУС».

Реалізація Програми розвитку талантів у гандболі підтримується урядом Угорщини та Асоціацією гандболу Угорщини.

Благодійний фонд «ГЕНІУС»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar