Учні початкових класів навчальний закладів з угорською мовою навчання взяли участь у заняттях з музейної педагогіки, які відбулися в галереї «Na’Conxypan» до 30-річчя створення дитячого журналу «Ірка»

Протягом останніх двох тижнів у залі, де проводиться виставка, яка відтворює 30-річну історію та формування графічного дизайну дитячого журналу «Ірка», лунають голоси школярів. Сучасні читачі видання отримали унікальну нагоду поринути у вже добре відомий світ «Ірки», а також дослідити його невідомі сторінки за допомогою ігор, створених на основі матеріалів виставки.

Під час занятя, що тривають впродовж години, діти отримують більше інформації про основні етапи редагування часопису. Крім того, викладач знаймить дітлахів з особливостями роботи редактора дитячого журналу, з тематичним наповненням та рубриками, якими він наповнює газету, аби зацікавити читачів, з матеріалами, які він розміщує на сторінках видання, а також з особливостями діяльності письменників та поетів. Під час спільної роботи ми також зосереджуємося на роботі ілюстратора, а саме розглядаємо, як ілюстратор оживляє персонажів і сцени, про які йдеться в текстах. Аби дискусії стали ще більш змістовними, організатори проводять ігри на встановлення відповідності між ілюстрацією та текстом. А ще діти беруть участь у дискусії про те, що означає термін «образ», і, об’єднавшись, як одна команда, намагаються розшифрувати, скільки разів змінювався образ Ірки, розглядаючи ескпонати.

Агнеш Кулін зі змішаною групою учнів початкових класів Берегівського ліцею №10 імені Келемена Мікеша

Наприкінці заняття учасники заходу матимуть більш повне уявлення про графічний стиль Едіт Медвецкі-Лутак, Марії Янкович, Агнеши Кулін та Аготи Вереш, представлений в «Ірці». Перевірка набутих знань про особливості стилю відбуватиметься за допомогою пошуку 6 частин малюнка чудернацького монстра, що необхідно знайти серед малюнків на виставці. В кінці заняття учасники заходу створюють колективну обкладинку, яку прикрашатимуть одну зі стін своєї школи, доповнивши її розмальовками та наліпками, які друкувалися у попередніх виданнях, як сувенірний подарунок на згадку про участь у виставці.

Заняття проводять співробітники відділу мистецтв ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Агнеш Кулін, Чаба Куташі та Дьєнді Ковач.

Чаба Куташі на заняттях для учнів Берегівського ліцею імені Ілони Зріні

ГРУПИ УЧНІВ, ЯКІ ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ЗАНЯТТЯХ З МУЗЕЙНОЇ ПЕДАГОГКИ:

03.12.

  • Зміша група учнів початкових класів Берегіського ліцею №10 імені Келемена Мікеша

03.14.

  • 2 змішані групі учнів початкових класів Берегіського ліцею №3 імені Ілони Зріні

03.18.

  • Ужгородський ліцей імені Габора Дойки

03.19.

  • Батівський ліцей
  • Берегіський ліцей №4 імені Лайоша Кошута

03.20.

  • Виноградівський ліцей №3 імені Жігмонда Перені
  • Берегіський ліцей №4 імені Лайоша Кошута

03.21.

  • Учні 1-2-х класів Берегівського ліцею імені Габора Бетлена

03.22.

  • Учні 5-х класів Ужгородського ліцею імені Габора Дойки

Ми плануємо проводити подібні мистецькі освітні заходи, в рамках майбутніх виставок, які будуть пов’язані з обраними поточними виставками. Тож, той, хто пропустив можливість взяти участь у заходах, які проводилися в галереї «Na’Conxypan», ще має змогу це зробити. Чекаємо зустрічі з тими, хто бажає поспілкуватися з нами про мистецтво!

Перейшовши за посиланням нижче, можна переглянути фото з попередніх занять.

https://drive.google.com/drive/folders/1Pd4uA4YxoYweAdi2S_h2kkqzk–ixHsh?usp=sharing

Дьєнді Ковач (крайня зліва у задньому ряду) з учнями Берегівського ліцею імені Ілони Зріні

Агнеш Кулін

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar