У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ відбувся Предвеликодній фаховий день для студентів угорського відділення кафедри філології

Великдень – одне з найважливіших і найбільших свят християнства, у цей день увесь християнський світ святкує воскресіння Ісуса Христа. Зі святом пов’язано чимало традицій і символів, таких як писанка, паска чи поливанки у Світлий Понеділок.

У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ у рамках «Днів Ракоці» відбулися чимало заходів, присвячених Великодню. 26 березня кафедра педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладом освіти провела заняття, у рамках якого оживили передвеликодні традиції, а 28 березня викладачі угорського відділення кафедри філології  організували цікаву програму Предвеликоднього фахового дня.

Наповп зацікавлених, що зібралися у вестибюлі філологічного кампусу, привітала доцент угорського відділення кафедри філології Маргарита Кейс. Висловила радість з того, що захід викликав такий великий інтерес, адже викладачі кафедри доклали всіх зусиль, аби якомога цікавіше представити присутнім великодні традиції та звичаї. Потім фольклористка розповіла про традиційний великодній кошик, а також про традиційний пасхальний набір продуктів, які зазвичай несли до храму для освячення. Одними з найважливіших продуктів було вершкове масло, сформоване у вигляді ягняти, крашанки, буряк, хрін, вино, шинка та ковбаса, а також паска, накрита тканиною, так звана пасхальна скатертина. Поміж тим учасники заходу довідалися й про те, що після пасхального богослужіння наші пращури поспішали додому, бо за повір’ям, той, хто пастиме задніх, того ж року помре, а той, хто прийде першим, неабияка вдача випаде: врожай під час жнив буде хорошим.

Після нього співробітники кафедри філології виконали церковний піснеспів «Ісус Христос – Спаситель світу».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Завершальним акордом заходу стало те, що кожен охочий зміг скуштувати традиційні великодні смаколики, які були зібрані у великодньому кошику.

У другій половині дня найбільш вправні мали змогу дізнатися секрети виготовлення березьких дряпанок та воскових писанок, приготованих селу Шаланки.

A. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar