Наш рік: Підбиваємо події року з директоркою Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Катериною Шовш

2023 рік для Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, його структурних підрозділів та для системи угорськомовної освіти Закарпаття загалом виявився непростим через воєнні дії в країні, але водночас і вдалим. У нижче поданій публікації про події року ділиться директорка Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Катерина Шовш.

Як минув рік у Фаховому коледжі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

–Можу сказати, що прожитий рік був дуже цікавим. З початком війни нам довелося зіткнутися з багатьма проблемами, вирішити чимало нових завдань і подолати нові виклики. Як кажуть у народі, до всього можна звикнути, але це, звісно, не відповідає дійсності. Не можна звикнути до всього. Однак ми навчилися жити в цій невизначеності, позаяк ми постійно перебуваємо у стані невизначеності. Не стільки через ситуацію в країні, скільки через те, що професійно-технічно ланка освіти постійно зазнає змін. В Україні вища профтехосвіта запроваджена з 2017 року, проте законодавці ще не встигли врегулювати всі нормативні питання, а її вже знову планують трансформувати. Це суттєво позначається і на діяльності навчального закладу, і на роботі вчителів, і на процесах планування, управління, адже ми змушені пристосовуватися до цих змін. Але, дякувати Богу, цей рік минув набагато краще, ніж минулий, в тому сенсі, що не було перебоїв у електропостачанні, значно скоротилася кількість повітряних тривог, тож ми змогли пережити цей навчальний рік фізично, ментально, можливо, трохи сильнішими, можливо, трохи кращими. Звичайно, до кінця року всі були трохи втомлені, але нам все одно вдалося досягти поставлених цілей у порівнянні з минулим роком.

Під час вступної кампанії ми були приємно здивовані тим, що, попри військовий конфлікт, до навчального закладу було зараховано 118 першокурсників зі 120 запланованих місць. Такі показники є дуже великим досягненням у такі складні часи, які свідчать про довіру батьків до нашого коледжу. Це означає, що попит на таку підготовку високий, що студентам подобаються наші навчальні програми, що вони охоче навчаються в нас. Можу сказати, що це стало найбільшою несподіванкою і найбільшою подією року. А ще, якщо врахувати ту обставину, яка право вступити до закладу без сертифіката ЗНО, лише на основі мотиваційного листа, означає, що ми змогли зарахувати майже всіх абітурієнтів. Однак усе це впливає на рівень отриманих нами результатів. На жаль, ми зіткнулися з проблемами, з якими раніше не доводилося стикатися. У нас також є студенти з низькою успішністю, з якими дуже важко працювати. Два останні роки пандемії коронавірусу та воєнні дії дуже сильно позначилися на успішності дітей, які прийшли до нас із недостатнім рівнем знань, тож довелося навчати їх практично з нуля. У багатьох випадках, звичайно, не у всіх, нам довелося подавати навчальний матеріал фактично заново, а це величезний виклик, але посильно працюємо над тим, щоб змінити цю ситуацію.

Як я вже згадувала, за останній період багато людей звикли до того, що потрібно проявляти себе в суспільстві, брати участь у різних заходах, тому ми намагаємося проводити багато незвичайних заходів у навчальному закладі, намагаємося повернути дітей у реальність та залучити до участі в них тих, хто зазвичай є дуже замкнутим у собі. Ми докладаємо чимало зусиль, аби витягнути дітей із їхнього віртуального світу, намагаємося організовувати незвичні заходи,проводити різні акції, щоб трохи показати їм справжні цінності земного життя і навчити звертати увагу на важливі речі.

Вважаю, що наш педагогічний колектив дуже молодий, енергійний, який дійсно живе своєю справою, викладається на повну й дійсно намагається забезпечити високу якість освіти в навчальному закладі, що з кожним роком стає дедалі складніше, однак така злагоджена команда здатна розв’язати будь-яку проблему.

– Які прогнози на наступний рік?

– Я завжди намагаюся бути оптимістом і закликаю людей, які мене оточують, сподіватися на краще. Я сподіваюся, що ситуація в нашій країні стабілізується, вірю, що незабаром запанує мир у нашому суспільстві, тому що це має величезний вплив, як на наше життя загалом, так і на нашу роботу та наше психічне здоров’я. Переконана, що ми працюватимемо й надалі, нам вдасться зберегти досягнуті успіхи, і впевнена, що нам вдасться успішно пройти процедуру акредитації освітніх програм на початку наступного року, тому що наші колеги дуже наполегливо працюють над цим. Це моя найбільша надія та очікування на наступний рік.

А. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar