Наш рік: Підбиваємо події року з директоркою Гімназії ім. Каталін П. Франгепан Андреєю Якоб

2023 рік для Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, його структурних підрозділів та для системи угорськомовної освіти Закарпаття загалом виявився непростим через воєнні дії в країні, але водночас і вдалим. У рамках серії публікацій «Наш рік» думками про рік, що минає, поділилася директорка Гімназії імені Каталін П. Франгепан Андреа Якоб.

Яким був 2023 рік для Гімназії імені Каталін П. Франгепан?

Гімназія імені Каталін П. Франгепан успішно проводила свою діяльність у 2023 році. Найперше, що вартує уваги, це те, що наша мережа закладів поповнилася новими філіями, нам вдалося відкрити дитячий садок у Холмоці та Королеві, а відкриття нових закладів освіти заплановане на весну 2024 року. На мою думку, попри війну та чимало проблем, з якими ми зіткнулися, нам вдалося подарувати дітям радість, зробити їхнє повсякденне життя насиченим та цікавим. Ми організували безліч заходів, до яких залучалися як діти, так і дорослі, або, наприклад, батьки. Великою подією для закладу стало те, що, залучившись підтримкою фонду «Без кордонів», ми долучилися до програми «Роллінг Кідс». У проєкті взяв участь наш Берегівський опорний дитячий садок, а в співпраці з міською радою за підтримки громадських організацій нам вдалося організувати парад картингів і мотоциклів на головній площі Берегова. Після цього ми влаштували невеликі змагання, місцем проведення яких став Берегівський ліцей імені Лайоша Кошута. У рамках конкурсу діти мали змогу подолати смугу перешкод, а наприкінці заходу малечу нагородили подарунками, наданими фондом «Без кордонів». Крім того, завдяки підтримці Державного секретаріату з питань національної політики наш заклад першим на Закарпатті став одним із перших, де запровадили програму «Цифрові інтелектуальні ігри для дітей дошкільного віку» (ЦІІДДВ). Новітню програму розвитку дітей передав нам сам розробник ЦІІДДВ Шандор Конколі. Одразу після церемонії передачі пристрою його ввели в експлуатацію в наших дитячих садочках, переваги якого вже відчули вихователі та дошкільнята старших груп. Крім того, ми організували різні інші цікаві заходи, спортивні свята, різні сімейні заходи, дні казки, а в рамках святкування до Дня угорської народної казки та народної гри ми взяли участь у різних заходах, які проводилися на базі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, а також здійснили екскурсію до Великоберезького етнографічного музею. Згодом вихованці наших закладів освіти взяли участь у різноманітних ремісничих заходах, аби належно підготуватися до Великодніх свят. Влітку 2023 року наша гімназія стала учасницею програми «Пришкільний сад», створеної фондом «За пришкільні сади». Цей досвід став для нас дуже цінним та незвичним. Мережа закладів із моменту заснування у 2020 році приділяє особливу увагу розвитку дітей, культивуванню традицій, формуванню соціально та екологічно свідомого способу життя у дітей. Разом з дітьми ми облаштували грядки, які вони разом із вчителями засіяли насінням різних овочів. У рамках заходу юні дослідники дізналися більше про садівництво, овочі та фрукти, а також про процес компостування.

Крім того, ми постійно працюємо над розробкою та реалізацією нових програм. Наприклад, у період Адвенту ми виграли тендер Асоціації імені Ракоці, в якому дошкільні заклади могли подавати заявки на отримання фінансування на організацію передріздвяних заходів. Кілька наших дошкільних закладів долучилися до цієї програми й, на щастя, всі заявки були позитивно схвалені. Коштом гранту в дитсадках влаштували майстер-класи з випікання медяників та виготовлення різдвяних віночків, вертепів. Ще одним нашим досягненням стало те, що в Берегові розпочав діяти гурток народного танцю для дітей старшого дошкільного віку. Вони також залюбки беруть участь у цих заходах, окрім того, що у нас також є гурток народних ігор, ми вважали за потрібне наблизити дітей до угорських народних традицій та звичаїв, адже це теж сприяє розвитку дітей та формуванню національної свідомості.

– Які прогнози на наступний рік?

Наступний рік обіцяє стати ще насиченішим. Сподіваємося, що війна вже скоро закінчиться. Маємо надію, що цей воєнний період якомога швидше скінчиться, і тоді зможемо видохнути та працювати в наших установах з набагато більшим комфортом, адже очікуємо на подальші покращення в облаштуванні укриттів. Стане легше працювати, і ми зможемо запропонувати більше цікавих програм для дітей. Навіть за таких умов нам вдавалося організувати екскурсії в різні місця, але зробити це стало б набагато простіше, якби в країні не було війни. Як я вже згадувала, ми хотіли б відкрити наш заклад у Минаї та Бучі наступного року. У 2024 рік вриваємось з надією та впевненістю.

А. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar