Промова Брензович Василя на урочистому відкритті навчального року в інституті ім. Ференца Ракоці ІІ

Ваша Величність єпископе! Шановний міністре! Шановні Церковні та Світські Гідності! Шановні студенти-першокурсники!

Сьогодні це незвичайне свято, і ми раді, що всі наші урочисті церемонії із закриття та відкриття навчального року поволі стають незвичними. Це також свідчить про боротьбу угорців Закарпаття, цього інституту, за своє виживання, за захист своїх прав.

Шановні першокурсники!

Ви не в легкому році почнете навчання, оскільки епідемія вирує по всьому світу, але ми сподіваємось, що вона закінчиться якомога швидше, проте , вона змінила і надалі змінюватиме життя людей у майбутньому.

Символічно, що в 2020 році, в рік національної згуртованості, через сто років після підписання Тріанонського договору, ви почнете свій шлях до отримання вищої освіти. Для мене це не лише символічно, як міністр зазначив у своєму виступі, що, незважаючи на світові війни минулого століття, роздробленість та численні проблеми, угорці посилились в басейні Карпат. Ця церемонія також є підтвердженням цього, оскільки сто років тому в Берегові не було вищої освіти на угорській мові, а зараз вона є. Навіть у цей важкий період скористайтеся одним із найкрасивіших періодів свого життя, озбройтеся знаннями та вірою, як наше майбутнє покоління. Озброєні для продовження боротьби за закарпатських угорців, закарпатську угорську освіту, збереження угорської мови.

Шановний пане Міністре!

Зі свого боку, я хотів би подякувати вам за мужню і невтомну позицію, яку ви висловили щодо закарпатських угорців та громадян Угорщини. Пам’ятаю, минулого року ми мали переговори з Вессом Мітчеллем, державним секретарем департаменту США та державним секретарем України Павлом Клімкіним у Парижі, в яких я також мав змогу взяти участь , та чути як пан Петро Сійярто сміливо та вдумливо сперечався на захист прав угорців Закарпаття.

Незважаючи на те, що ми маленька громада, наше питання, питання наших прав є по-справжньому важливою європейською справою. Зрештою, ми знаємо, що використання мови, свобода освіти, загальне питання прав людини є європейською цінністю. Захист цих прав також можна знайти в різних міжнародних документах та в основних договорах між двома країнами – Угорщиною та Україною. Як сказав міністер, ми не хочемо нічого іншого, як захистити свої набуті права та гарантувати нам права, які угорська держава надає українській та іншим меншинам на батьківщині.
Шановні присутні! Шановна святкуюча громадо!

Дуже символічно, що зараз ми проводимо церемонію відкриття навчального року в реформатській церкві. Це символізує те, що ми не відпустимо та не залишимо дві речі: церкву та школу!

Брензович Василь,

голова Благодійного фонду Закарпатського угорського педагогічного інституту