Участь студентів у онлайн-заходах Global Money Week 2021

Викладачі кафедри обліку і аудиту Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ (ЗУІ) разом зі студентами протягом тижня приймали участь у онлайн-заходах пізнавально-навчальної та інтерактивної програми фінансової грамотності Global Money Week 2021.

23 березня 2021 року студенти І курсу спеціальності «Облік і оподаткування»  взяли участь у вебінарі «Як користуватися Cashless за межами Гоґвортсу?» в рамках вивчення дисципліни «Інвестування». Учасники заходу дізналися про особливості та переваги безготівкових платежів, ознайомилися із досвідом здійснення безготівкових розрахунків інших країн, зокрема освоїли правила безпечних розрахунків. Спікером була Костів Марта, працівниця Музею грошей Національного банку України. Студенти мали можливість спілкуватися із ведучою за допомогою чату, зокрема наголосити, що представляють Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ та місто Берегове (Береґсас, Берегово). Учасники дізналися, що безготівковий світ популярний і серед жителів Кенії. У цій африканській країні через географічні особливості не було створено розгалужену мережу банківських установ, але завдяки тому, що мобільний зв’язок забезпечує покриття практично по всій території країни – мобільні оператори виступили в якості надавачів фінансових послуг. Нині Кенія, яка за своїми показниками по території та кількості населення близька до українських показників: населення 45 мільйонів людей, площа розміром 581,3 тис. км² – вже має розвинуту безготівкову систему. Зокрема спікер ознайомила учасників вебінару із ситуацією в Китаї, де люди вже спокійно виходять на вулицю без гаманця і користуються майже лише безготівковими розрахунками, детально розповіла про систему GrabPay в Сінгапурі та Малайзії, про PayTM – в Індії. Після вебінару студенти мали можливість прийняти участь у Kahoot-вікторині під керівництвом Тригуб Олени, головного експерта Управління зв’язків із громадськістю та фінансової обізнаності Національного банку України. Як результат – на мапі заходу з’явилася назва не тільки Берегове, але й Берегово!

 

23 березня 2021 студенти 3-4 курсів спеціальності «Облік і оподаткування»  взяли участь у вебінарі англійською мовою «Обіцянка децентралізації та роль центрального банку” / “The promise of decentralization and the role of central banking”». Спікер – Mihnea Constantinescu, керівник Відділу досліджень Національного банку України. На вебінарі були розглянуті питання децентралізації, оцифрування та центральних банків: тенденції, блокчейни, ключові моменти, диджіталізований обмін. Зокрема спікер зупинився на аспектах  ІТ-технологій, які застосовуються для здійснення обміну криптовалютами.

24 березня 2021 року студенти-обліковці  І курсу прийняли участь у вебінарі «Як та коли виник Національний банк України» у рамках вивчення дисципліни «Фінанси, гроші та кредит». Денис Толочко, директор Музею грошей, ознайомив учасників заходу з  історією становлення та розвитку банківської справи й Національного банку України. Окрему увагу було сконцентровано на важливості питання відсутності золотого резерву на момент створення Центрального банку в Україні, ключовим перешкодам  у створенні гривні,  проведенню грошової реформи 1996 року тощо. У продовженні доповіді спікер зауважив на важливості збереження статусу «незалежності» для Національного банку України. Тема є актуальною для сучасної активної, амбітної молоді, адже забезпечує краще розуміння питань  розбудови впевненого фінансового майбутнього.

24 березня 2021 року студенти 2-3 курсів прийняли участь у вебінарі “Лайфхаки з платіжної безпеки” у рамках святкування в Україні Всесвітнього тижня грошей (Global Money Week).

Спікер – Тетяна Машлаковська, головний фахівець Управління зв’язків з громадськістю та фінансової обізнаності Національного банку України. Здобувачі дізналися про телефонне шахрайство та його актуальні схеми, фінансові особливості номеру телефону, безпеку онлайн покупків й платежів. Учасникам розповіли, що на сайті Національного банку України функціонують різноманітні інтерактивні заходи для поглиблення знань з фінансової грамотності: онлайн гра «Zдолай шахрая» й серіал «Школа платіжної грамотності», зокрема платформа онлайн-оголошень OLX теж володіє сайтом безпечного онлайн-шопінгу «Нехай плачуть шахраї, а не ти». У доступній формі були розкриті актуальні схеми Вішингу як найпоширенішого способу крадіжки коштів із рахунків громадян і способи його уникнення. Змістовною та цікавою була інформація стосовно перевірки шахраїв на сервісі Кіберполіції «STOP FRAUD».

26 березня 2021 року на завершальному вебінарі  від Національного банку України в рамках святкування Всесвітнього тижня грошей (Global Money Week) були присутні здобувачі вищої освіти 3-4 курсів спеціальності “Облік і оподаткування” ЗУІ. Тема заходу –  “Стрес-тест особистих фінансів, або Як забезпечити фінансову стійкість в умовах невизначеності”. Спікер – Олена Тригуб, експерт з управління зв’язків з громадськістю та фінансової обізнаності. Спікер розповіла слухачам що таке фінансова грамотність і навіщо вона потрібна взагалі. Студенти ознайомились із грошовими типами особистості. На вебінарі доступно та з наведенням практичних прикладів було розкрито структуру капіталів, розглянуто стрес-тест власних фінансів та ключові індикатори фінансової стійкості,  акцентовано увагу на мінімізації особистих фінансових ризиків, зокрема рекомендовано для контролю власних фінансів використовувати мобільний додаток програми “Money Manager”.

Фінансова грамотність допомагає молоді в досягненні особистих цілей, зокрема зрозуміти принцип побудови  міцного фундаменту, на якому можна планувати доросле життя!

Щиро вдячні організаторам за можливість приймати участь у заходах міжнародної кампанії онлайн-тижня Global Money Week 2021 (Всесвітній тиждень грошей 2021) і сподіваємося на подальшу співпрацю!

 

Кафедра обліку і аудиту