Угорська школа народної творчості «Туліпан Танода» організувала святковий концерт та урочистості до Дня національної єдності

4 червня Угорська школа народної творчості «Туліпан Танода» організувала звітний концерт та провела урочистості до Дня національної єдності у 10 населених пунктах Закарпаття – Берегові, Чепі, Тисапийтерфолві, Малі Геївці, Великих Берегах, Великій Доброні, Виноградові, Рахові, Тячеві та Ужгороді. Танець єдності загалом станцювали майже 2000 дітей у різних локаціях.

У Чепівській «Туліпан Танода» про національне свято не забули, тож у навчальному закладі танець єдності оживили 175 дітей.

Захід своєю присутністю вшанували такі поважні гості, як голова Берегівської районної ради Кароль Резеш, заступник голови Тисапийтерфолвської ОТГ Олександр Шапі та начальник управління освіти та культури Тисапийтерфолвської ОТГ Анджеліка Фуделла, голова Дюлівського осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Міклош Гевеші, директорка Чепівської ЗЗСО Наталія Григоряк, настоятель Чепівської греко-католицької парафії Крістіан Абрань.

Присутніх привітала координаторка «Туліпан Танода» Марія Тречула.

Потім вихованці «Туліпан Танода» разом станцювали танець єдності.

Після цього вихованці навчального закладу, які приїхали з Чепе, Оклігедь, Неветленфолу, Дюли та Сасово, поділилися своїми успіхами, яких досягли за минулий навчальний рік.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Святковий захід до Дня національної єдності відбувся й у Берегові, в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ, де танець єдності згуртував 330 дітей.

У заході взяли участь керівник економічного відділу консульства Угорщини в Берегові Роберт Орці, засновниця та спонсорка діяльності мистецької школи «Туліпан Танода», презитент ЗУІ ім. Ф.Ракоці ІІ Ільдіко Орос, голова районного осередку КМКС, керівник фракції «КМКС» Берегівської районної  ради  Йожеф Шін, директорка Благодійного фонду «Геніус» Наталія Вараді, в.о. директора гімназії ім. Каталін П. Франгепан Андреа Якаб, директорка Центру професійної підготовки ім. Еде Егана Дора Коврей, директорка Угорської школи народної творчості «Туліпан Танода» Анджеліка Кепич.

З вітальним словом до гостей звернувся керівник економічного відділу Консульства Угорщини в Берегові Роберт Орці. Після вітальних промов учні Берегівської та інших філій школи мистецтв «Туліпан Танода», що діють на території Берегівського району, виконали танець єдності на подвір’ї ЗУІ. Потім, рівно о 16:32, в момент підписання Тріанонського мирного договору, задзвонили дзвони миру та солідарності.

«У нашій культурі дзвони символізують смерть, духовний порятунок і скликання живих. Це особливо актуально сьогодні, адже у 1920 році не з власної волі поховали країну, але не нашу націю. Країну нехай і пошматували, але єдність нації знищити не вдалося. Ми – єдині й надалі. Однак нині цей дзвін дзвонить також і за жертвами війни, особливо за дітьми. Тому сьогодні ми також схиляємо перед ними голови, і цей дзвін лунає також за ними. Але дзвони дзвонять і за живими. Вони символізують бажання жити далі. До того ж дзвони дзвонять і для вас, які зібралися тут сьогодні, аби вшанувати пам’ять про них. Сьогодні святкуємо також. Ми відзначаємо цей день танцем єдності й досягненням вихованців мистецької школи «Туліпан Танода», набутими за минулий рік»,

– наголосила Ільдіко Орос, додавши, що танець єдності – це ініціатива, яка має коріння зі Словаччини, до якої приєдналася і мистецької школи.

«Цей танець особливий тим, що в ньому присутні не лише угорські елементи, але й елементи танців усіх інших національностей, які населяють наш край. Цей танець є символічним танцем для всіх тих, які мають спільну долю»,

– додала вона.

Після урочистостей до Дня національної єдності в атріумі ЗУІ відбувся звітний концерт мистецької школи, на якому з вітальним словом виступила директорка «Туліпан Танода» Анджеліка Кепич.

«Танцем національної єдності ми приєдналися до ініціативи колишньої Північної Угорщини, на яку звернула нашу увагу президент Ільдіко Орос, за якою нині, як всередині країни, так і за її межами, сила танцю демонструє нашу національну згуртованість, що є найважливішою гарантією нашого виживання і процвітання тут, на малій батьківщині»,

– наголосила вона, висловивши подяку інституту та угорському уряду за надану підтримку.

Після цього учні школи, які приїхали з Берегова, Гаті, Гут, Яноші, Балажера, Чопівка, Галабор, Бадалово, Геча, Чома, Мачола, Оросієво, Бене, Мужієво та Астей, представили свої мистецькі здобутки, якими вони оволоділи протягом минулого навчального року. Учасники заходу мали змогу насолодитися виступами рабакозі, угорськими народними піснями, спостерігати за народними дитячими іграми, а також послухати виступи народних інструменталістів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

День національної єдності відзначили й у Пийтерфолві, у місцевому реформатському ліцеї, де танець єдності станцювали 523 дитини.

У заході взяли участь президент ЗУІ Ільдіко Орос, керівниця Пийтерфолвівського осередку КМКС Грета Віраг, директорка «Туліпан Танода» Анджеліка Кепич.

Захід відкрила президент ЗУІ Ільдіко Орос.

Потім присутні мали змогу насолодитися танцем єдності у виконанні вихованців мистецької школи «Туліпан Танода».

Після цього учні інших філій навчального закладу з Пийтерфолво Шаланки, Матієва, Вербовця, Чорнотисова, Форголані, Тисабикеня, Братова, Перехрестя, Вилка, Нового села, Карачева, Фанчикова продемострували свої мистецькі здібності.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Урочистості до національного свята відбулися і в Малих Геївцях, Малогеєвецькому ліцеї імені Ференца Егрі, де танець єднання виконали 173 дитини.

Захід вшанували своєю присутністю консула Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ференца Паппа, президента ЗУІ Ільдіко Орос, голова Малогеєвецькоого осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Іштван Желіцькі, директорка Малогеєвецького ліцею ім. Ференца Егрі, ведуча заходу Елеонора Богаті, а також директорка школи «Туліпан Танода» Анджеліка Кепич.

Захід відкрила президент ЗУІ Ільдіко Орос, після чого з вітальним словом виступив консул Ференц Папп.

Потім вихованці мистецької школи «Туліпан Танода» виконали спільний танець єдності..

Після цього вихованці мистецької школи, які приїхали з Малих Геївців, Часлівців, Великих Геївців, Паладькоморців, Шишлівців, Галочі, Ратівців, Ботфалви, Батфи та Палло, представили всі свої мистецькі здібності, яких вони навчилися за останній рік.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У Великих Берегах урочистості до Дня національності єдності відбулися в Великоберезькій мистецькій школі «Туліпан Танода», де танець єдності об’єднав близько 140 дітей.

Захід своєю присутністю вшанували президент ЗУІ Ільдіко Орос, директорка Зміївського ЗЗСО Катерина Дерцені, директорка Берегуйфалівської гімназіі  Рената Надь, завідувачка Берегуйфалівського ДНЗ «Ялинка» Крістіна Сока, директор Ботанічного саду ім. Йожефа Сікури Золтан Копор, директорка мистецької школи «Туліпан Танода» Анджеліка Кепич.

Захід відкрила президент Ільдіко Орос, а з вітальним словом до присутніх звернулася Анджеліка Кепич.

Потім учні мистецької школи «Туліпан Танода» разом станцювали танець єдності.

Після цього учні навчального закладу з Великих Берегів, Зміївки та Берегуйфалу, представили свої досягнення, якими оволоділи за минулий рік.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

День національної єдності відзначили й у Великій Доброні, в Центру професійної підготовки ім. Еде Егана ЗУІ, де 139 дітей станцювали танець єдності.

На заході взяв участь консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Куті, який промовив вітальну промову.

Потім вихованці мистецької школи «Туліпан Танода» станцювали разом танець єдності.

Після цього вихованці навчального закладу з Великої Доброні, Баркасова, Сернє, Чонгора, Малої Доброні та Тисаагтелека продемонстрували свої таланти, здобуті впродовж минулого року.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Урочиста подія до національного свята відбулася і у Виноградові, в Виноградівській ЗЗСО №3 ім. Жигмонда Перені, де 100 дітей зібралися, аби виконати танець єднання.

Захід вшанували своєю присутністю представник консульства Угорщини в Берегові д-р Жолт Боднар, в.о. директора Виноградівського ЗЗСО №3 ім. Жігмонда Перені, господиня заходу Моніка Нібилевич, почесний президент КМКС, засновник ЗЗСО №3 ім. Жігмонда Перені Шандор Мілован, парафіяльний священик Виноградівської римо-католицької церкви Гергель Мадяр, священник Виноградівської реформатської церкви Лорант Молнар, директорка мистецької школи «Туліпан Танода» Андреа Кепич.

Присутніх привітала Анджеліка Кепич.

Потім вихованці гуртка мистецької школи «Туліпан Танода», що діє при Виноградівській ЗЗСО № 3 ім. Жигмонда Перені, виконали танець єдності.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Урочистості з нагоди свята відбулися в Угорському домі в Рахові, де 74 дитини станцювали танець єдності.

У заході взяла участь заступниця керівника Рахівського осередку КМКС Еріка Брана.

Потім вихованці «Туліпан Танода» спільно виконали танець єдності.

Після цього учні школи, які приїхали з Рахова, Ясіня, Кобилецької Поляни, Ділового, представили свої успіхи, досягнуті за попередній навчальний рік.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

У Тячеві заходи відбулися в ліцеї ім. Шімона Голлоші, де 120 дітей станцювали танець єдності.

На заході були присутні представник Тячської осередку КМКС Каталін Кедєш, директорка ліцею ім. Шімона Голлоші, господиня заходу Тюнде Павлик, заступниця голови Верхньотисянського центрального осередку КМКС Габріелла Сабо, директорка мистецької школи «Туліпан Танода» Анджеліка Кепич..

Присутніх привітала Анджеліка Кепич.

Потім вихованці «Туліпан Танода» спільно виконали танець єдності.

Потім вихованці мистецької школи, які приїхали з Тячеві, Солотвина, Хуста та Королева, презентували свої досягнення, здобуті протягом минулого року.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Святковий захід відбувся і в Ужгороді, в Ужгородській ЗЗСО №10 ім. Габора Дайки, тут танець єдності об’єднав 140 дітей.

Захід вшанували своєю присутністю консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Едіта Альбертней Шімон, президент ЗУІ Ільдіко Орос, керівниця Ужгородського осередку КМКС директорка Ужгородського ЗЗСО №10 ім. Габора Дайки, господарка заходу Юдіт Кулін, в.о. директора гімназії ім. Каталін П. Франгепан Андреа Якоб, директорка Центру професійної підготовки ім. Еде Егана Дора Коврей, керівниця Середнянської початкової школи та ДНЗ гімназії Каталін П. Франгепан Вікторія Дзямко, директорка Угорської школи народної творчості «Туліпан Танода» Анджеліка Кепич.

Захід відкрила президент ЗУІ Ільдіко Орос. З вітальним словом до присутніх звернулася консул Угорщини в Ужгороді Едіна Альбертней Шімон.

Потім учні Ужгородської ЗЗСО №10 ім. Габора Дайки та Середнянської початкової школи гімназії ім. Каталін П. Франгепан станцювали танець єдності.

Після цього вихованці ужгородської філії мистецької школи «Туліпан Танода» представили свої мистецькі досягнення за підсумками минулого року.

Наприкінці заходу директорка Анджеліка Кепич подякувала колективу мистецької школи «Туліпан Танода» за їхню роботу, а батькам – за довіру до навчального закладу. Насамкінець керівниця побажала усім благословенного та мирного літа!

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar