Вчена Рада ЗУІ обговорила ряд важливих питань

20 квітня відбулося чергове засідання Вченої ради Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

Захід розпочався з культурної програми. Відтак студентка 4-го курсу угорського відділення кафедри філології Аліз-Марія Лійвоі та студентка 2-го курсу магістратури угорського відділення Каталін Сабов поділилися результатами своїх наукових робіт, які здобули призові місця на Міжнародному літературному конкурсі «Голосом сучасності».

Потім секретар Вченої ради Олександр Бергхауер доповів про хід виконання рішень Ради та наказів ректора і президента. У своїй промові доповідач особливу увагу приділив виконанню положень щодо поточних завдань та наголосив на важливості дотримання встановлених строків їх реалізації.

Наступним пунктом порядку денного було присвоєння вчених звань. Список кандидатур представив проректор з наукової роботи та питань якості освіти Дюло Фодор. Учасники засідання проголосували за присвоєння звання професора викладачці відділення англійської мови кафедри філології Маріанні Леврінц та звання доцента завідувачу кафедри історії та суспільних дисциплін Юрію Чотарі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опісля Вчена рада затвердила кандидатуру завідувача кафедри обліку і аудиту Роберта Бачо на присвоєння іменної стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук.

Захід продовжився затвердженням Правил прийому до ВНЗ у 2023 році під головуванням відповідального секретаря Приймальної комісії ЗУІ ім. Ф.Ракоці II Аттіли Товта. Також за участі останнього науковці ухвалили положення про Апеляційну комісію та Предметну комісію, та їх особистий склад.

Опісля цього проректор з навчально-методичної роботи Адальберт Рац доповів про зміни у графіку другого семестру 2022/2023 навчального року, а також під його наглядом Рада затвердила особовий склад екзаменаційних комісій та дати проведення випускних іспитів.

Питання наступного пункту порядку денного висвітлила президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіко Орос, яка представила ідею створення Закарпатського угорського ліцею. Вона наголосила, що вже розроблено проєкт розбудови мережі навчальних шкіл, що підпорядковуватимуться нашому закладу, метою якого є створення профільних ліцеїв у регіонах Унг, Берег, Угоча та Марамуреш, в якій учні зможуть опанувати різні професії.

Завідувач кафедри географії та туризму Йожеф Молнар поінформував присутніх про заснування наукового журналу «Acta Academiae Beregsasiensis Geographica at Turistica».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наостанок проректор з наукової роботи та питань якості освіти Дюло Фодор ознайомив учасників заходу із програмами курсів підвищення кваліфікації та перепідготовки науково-педагогічних кадрів ВНЗ. За його словами, за минулий період у тренінгах та програмах мобільності взяли участь 33 викладачі з 6 кафедр інституту.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar