У ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ організували урочистості до Дня угорської культури

Громадська організація «Про Культура Субкарпатіка» спільно із Закарпатським угорським інститутом імені Ференца Ракоці ІІ влаштувала музично-казковий захід, присвячений Дню угорської культури. Захід відбувся 22 січня у ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Захід розпочався з національної молитви угорського народу – гімну. Потім із вітальним словом до присутніх звернулася координаторка «Про Культура Субкарпатіка» Крістіна Молнар.

«Ми є свідками чудового початку року, адже розпочинаємо нашу серію заходів із Дня угорської культури. На мою думку, це день, коли ми повинні вкотре собі нагадати, наскільки цінною є наша культура. Можемо пишатися тим, що в цей день був написаний гімн у його остаточній формі, у якому молимо Бога захистити нашу громаду, яка вже впродовж тисячі років є корінною в Карпатському басейні»,

– наголосила президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ та голова ГО «Про Культура Субкарпатіка» Ільдіко Орос.

Після церемонії відкриття сцену заполонила музика. Директорка хорової школи «Намисто із перлин» Маріанна Дєркеней Чакань та лауреат премії «Угорська спадщина», вчитель музики, хоровий диригент, композитор, поет-співак, засновник закарпатського ансамблю «Кредо» Йосип Івашкович виконали свої вірші, покладені на музику. Вірші Шандора Ременіка, Єви Боднар, Ліни Лошонці, Лайоша Повші, Ержебет Турмезеї та Магди Фюзеші розчулили всіх присутніх. Крім того, пролунав і вірш Шандора Петефі «Я нікуди звідси не піду…» (Nem megyek én innen sehova…)., який в унісон співали як молодь, так і представники старшого покоління.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

На останок відбувся інтерактивний перформанс від угорського театру «Валіза», який представив інтерактивну казку. До інтерактивної казки «Маленький свинопас», сповненої гумористичних сцен, могли долучитися всі охочі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Гра акторів настільки сподобалася публіці, що та аплодувала стоячи.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English